Yazan: Fahri Sarrafoğlu

Yıllar önce İstanbul sokakları tombalacılardan geçilmiyordu. Hele hele Aksaray-Karaköy ve Beyoğlu’nun arka sokaklarında elinde siyah torba ile dolanan bu tombalacılar günde şimdiki parayla en az 500-600 TL kazanırlardı. Ha diyeceksiniz ki bunları nereden biliyorsunuz? Yok, ben bilmiyorum, hikâyemizin kahramanı bir zamanlar elinde siyah torba ile tombalacılık yapmış olan bir amca. Bana anlattıklarından aklımda kalanları sizlerle paylaşacağım. Yaşı şu anda 80’e dayanmış olan bu tombalacı amcamızın anlattığını göre özellikle yemek saatlerine doğru Kapalıçarşı’da hanların olduğu yere gider, kuyumcu çıraklarına, sokaktaki esnafa tombala çektirerek kendi  tabiri ile yolunu bulurmuş. Siyah torbanın içinde numaralar var. Tombala oynamak isteyen, tombalacıdan bir kart alır, sonra tombaladan çıkan numaraların aldığı kartta olup olmadığını kontrol eder, eğer numaralar çıkar da çinko yaparsa ya da tüm numaralar kendi seçtiği kâğıtta çıkmışsa yani tombala yaparsa bir paket sigara kazanıyordu.  Kazanıyordu ama tombalacı amcamızın dediğine göre bu şekilde kazanan akşama kadar anca 3 ya da 4 kişiydi.

Efendim, biz hikayemize dönelim. Amacımız tombalacılığı anlatmak değil. Zira yine tombalacı amcamızın verdiği bilgiye göre bugün artık tombalacılık sokaklarda değil artık salonlarda ve elektronik ortamlarda yapılıyormuş. Hem de bir paket sigara değil milyonlarla ifade edilen rakamlarla yapılıyormuş…
Bu tombalacı amcamız bir gün Kapalıçarşı’da Çuhacı Han’ın olduğu yerde öğle vakti tombala tombala diye bağırırken orta yaşlı bir adam gelmiş, tombala oynamak istemiş. Bir kart almış. Başlamış amcamız rakamları çekmeye, torbadan çıkan tüm rakamlar adamın seçtiği kartta varmış. Adam kısa sürede hem çinko hem de tombala yapmış kazanmış. Ve bu oyunu 3 kez tekrarlamış. Tombalacı amcamızın dediğine göre adam gayet rahatmış ve bizim tombalacının tüm hasılatını neredeyse almış. Tekrar oynamak isteyen bu adama: “Yok artık,  bu sefer bende para kalmadı oynatmam demiş…” Adam sonra çıkartmış tüm kazandığı parayı ve aldıklarını geri vermiş bizim tombalacı amcamıza ve şu cevabı vermiş:
Evlat Allah insanı güzel yarattı. Yani ahsen-i takvim yarattı. Dünyaya bizi eğitmek için gönderdi. Eğitim için gönderdi. Ve kendisinin bilinmesini ona inanıp ona ibadet edilmesini istedi. Allah’ın yarattığı kaderde şansa yer yoktur. İnsanlık âleminde şans diye bir şey yoktur. Yeryüzünde her ne oluyorsa hepsi kaderdir hepsi Allah’ın takdiri üzerine olmaktadır Ömrümüz böyle tombaladan çıkılacak taşlara bağlı olarak yaşasaydık, kaderimiz tombala taşlarına kalırdı. Sen yaptığın bu işler yüzünden hem kendini boş ve abes işlerle uğraşıp ömrünü heba ediyorsun. Hem de kendini heba ettiğin gibi başka insanların da hem ömrünü hem kazancını heba ediyorsun. Hem de Allah’a isyan ediyorsun. Şans şans diye imanın şartlarından biri olan kaza ve kaderi yok sayıp İŞİN ŞANSA BIRAKANLAR DİYE BİR GÜRUH oluşmasına sebep oluyorsun. Gel bırak bu işleri de Allah’a çağıran ve salih amel işleyen kişilerden ol.”
Evet, bizim tombalacı amcamız bu olaydan sonra tombalacılığı bırakmış. Daha düzgün bir iş yapmaya başlamış. “Hızır mıydı bu gelen Allah’ın bir sevgili kulu muydu bilmiyorum ama benim gözümü açtı ve hem kendimi hem de başkalarını helak olmaktan kurtardı,” diyor.  Ve tavsiye ediyor: ” Şans şans diye bir kelime ürettiler. Hatta şans size de gülebilir hatta şans size de çıkabilir diyorlar. Sakın ha! …Kaderde şans olmaz, Allah’ın kaderi kesindir.
Kısaca: Yeryüzüne ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki biz onu yaratmadan önce o, Kitap’da bulunmasın. Doğrusu bu Allah’a kolaydır. (Hadid Suresi: 22.ayet) – Böylece elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve Allah’ın size verdiği nimetlerle şımarmayasınız. Çünkü Allah, kendini beğenip böbürlenen kimseleri sevmez.(23)
Başınıza gelen herhangi bir musibet ellerinizle işlediklerinizden ötürüdür. O, yine de çoğunu affeder.(Şura 30.ayet)
Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. Sizin için daha kötü olduğu halde bir şeyi sevmeniz de mümkündür. Allah bilir, siz bilmezsiniz. (Bakara 216)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*
Website