BAZEN DUYUYORUZ, O İNSAN BİLE DEĞİL !
Haklı olabilirsiniz belki, çok can yakmıştır. Yaptıkları kabul edilebilir değildir. Öte taraftan da insanı ALLAH yarattı ve İnsan iyi yaratıldı. Çevresi onu kötü ahlaklı yapmıştır. Demem o ki…Ahlakı kötü diyelim. Allah’ın ikramını, mesajını, vahiyini anlamamıştır diyelim. Ve işi yine de ALLAH’a havale edelim.
(Fatih Sultan Mehmet’in son türbedarı Amiş Efendi’den alıntıdır)“Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık” (Tîn, 95/4)
İnsana irade verilmiştir; iyi ya da kötü olmayı kendi seçimleriyle belirler. Bu ahlaki yön, insanın ailede aldığı sevgi ve değerle şekillenir. Çocuklara gösterilen ilgi, onları merhametli bireyler yapar.
Eskiden büyüklerimize saygı gösterir, onların anlattıkları hayat tecrübelerinden ders alırdık. Dedem, “Bir ailenin temeli sevgi ve saygıdır” derdi. Sevgiyle büyüyen bir çocuk, güçlü olur; hem kendini hem de Allah’ı sever.
Ama çevremizde bu sevgiden mahrum büyüyenler de var. Sevgi görmemiş insanlar bazen kötü davranışlar sergileyebilir. Hırsızlık, zorbalık, küçümseme ya da alaycı tavırlar bunun yansımaları olabilir. Fakat her kötülüğün ardında bir eksiklik, bir yara vardır.
Yargılamak yerine anlamaya çalışmak gerekir. Kimi insanlar duygusal zayıflıklarını sertlik maskesiyle gizler. Eğitimli ve kendini geliştirmiş bireyler bunun farkındadır. Yardım edebiliyorsak destek olmalı, ama sınırları da korumalıyız.
Bir deneyde, bebeklere konuşulmadan sadece bakımla büyütülmeye çalışılmış; ama 3 ay sonra hepsi ölmüştür. Çünkü sevgi yoksa insanın hayatta kalma gücü de yok olur. Sevgi, ruhun ve bedenin gıdasıdır.
Ben de zamanında Belçika’ya yerleştiğimde akrabalarımdan olumsuz davranışlar gördüm. Sonra fark ettim: Onların kıskançlığı bana değil, geçmişte yaşadıkları zorluklara karşıydı.
Her insanın maskesi vardır , o maskenin altında kimi zaman geçmişin bilinç altına yaptığı baskı , kokular , endişe , kaygılar vardır. Biz bilemeyiz Allah bilir.
Kur’an da bu anlayışı öğütler:
“Bir topluluk diğerini alaya almasın; belki de alay ettikleri onlardan daha hayırlıdır” (Hucurât, 11)
“Hayır! Onların yaptıkları kalplerini paslandırmıştır.” (Mutaffifîn, 14)
Düşünürlerin de söylediği gibi:
-
Jung: “Kendini tanımayan, dış dünyadaki her şeyi düşman görür.”
-
Adler: “Aşağılık duygusu, üstünlük kurma çabasıyla dengelenir.”
-
Spinoza: “İnsanları yargılamayın; anlamaya çalışın.”
İnsanları görünene göre değil, geçmişlerine ve yaşadıklarına göre değerlendirmek gerekir. Sevgiyle yaklaşan, dünyayı değiştirebilir.
Teşekkürler: Yazı: YILDIZ ÖZTÜRK/Belçika-Liege
Teşekkürler