Kaşık ne işe yarar, bunu bilmeyecek ne var, yemek yemeye, çorba içmeye yani kaşık mutfakta ya da ilaç sanayinde de kullanılan güzel bir araç değil mi?  Ama Kaşıkçı Baba’nın aslında kaşık yapmaktan maksadı bildiğimiz kaşık değil ne demek istediği başkaymış. Bende onu bir üstadımızdan öğrendim. İşte gerçek kaşık hikayesi şöyle:
HALK ARASINDAKİ HİKÂYE ŞÖYLE
Fâtih’te, Molla Gürani’de Dede Paşa Sokağı’nın birleştiği köşede Fâtih Sultan Mehmed Hân’ın Tablacıbaşı Âmiri Mustafâ Efendi’nin kabri yol üzerinde yer almaktadır. Tablacıbaşı Kaşıkçı Mustafa Bey, Kaşıkçı Mustafa Efendi, Kaşıkçı Dede isimleriyle anılmaktadır.  Bugüne kadar bilinen Kaşıkçı Mustafa Efendi için şu hikaye anlatılmaktadır: Fâtih Sultan Mehmed bu zâta ihtiyacı kadar kaşık yapmasını emreder. Ancak bu siparişi kabul etmesine karşılık söz verdiği gün gelmesine karşılık o hiç oralı olmaz, kaşık yapmaya girişmez. Kendisinin şayet siparişi yerine getirmeyeceği takdirde cezalandırılacağını bilenler merakla onu izlerler. En sonunda gece vakti atölyesine girer ve sabaha dek sanki yüzlerce kişi kaşık yapıyormuş gibi sesler gelir. Sabah olduğunda gerçekten de istenilen miktarda kaşığın yapıldığı görülür. Kaşıkçı Mustafa Efendi keramet göstererek kaşıkları sabah teslim etmiş ama hemen akabinde de canını Cenâb-ı Hakka teslim etmiş ve erenlere karışmış.

KAŞIKÇI BABANIN VERMEK İSTEDİĞİ MESAJ İSE ŞU!
Padişah aslında Kaşıkçı Babaya kaşık yap bana bir orduya yetecek kadar demesi şu manaya geliyor: “ Kaşıkça Baba, bana öyle bir adam yetiştir ki bir orduyu idare etsin. Yani bana bir kaliteli adam yetiştir, yetiştirdiğin kaliteli adam devleti sahip çıkacak biri olsun, demek istiyor. Kaşık nasıl yapılır. Kaşık için önce uygun ağaç seçilir, o ağaçtan uygun parçalar kesilir. Sonra içi oyulur, düzeltmeler, zımparalar, süslemeler vb derken bir kaşık için epey uğraşılır. İşte kaliteli adam, iyi eğitilmiş insan yetiştirilmesi de bu kadar uzun iş ve değerlidir. Nasıl kaşık yapımı için bir ustalık gerekiyorsa. İnsan yetiştirilmesi için de bir ustaya bir eğitmene ihtiyaç vardır. Kaşık aynı zamanda bencil değildir. Sadece kendini düşünmez, ikram eder. Kaşık cömerttir. Kısaca kaşık gibi olmak demek kendini düşünmeyen evrensel bir insan gibi olmak demektir.

Kaynak: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/kasikci-dede-ne-yaptin-sen-h5047.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*
Website